Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület
  2013-10-19 13:29:20, szombat
 
   
  Idén a Gesztenyeszüret a Zengő alján rendezvényre kerül sor szombaton és vasárnap.

A Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tevékenysége alapján a hagyományőrző népi együttesek közé tartozik, népszokásokat, hagyományokat dolgoz fel koreografált formában. A táncosok az eredeti zengővárkonyi táncokat, a lépőt, a csárdást, a verbunkot és a karikázót mutatják be. Céljuk, hogy bemutatóik során az autentikus helyi népművészetet ápolják, terjesszék, életben tartsák.





Gesztenyeszüret a Zengőalján:E műsorszám a falusi lakodalom előkészületeit mutatja be. Vagyis elment a legény katonának. Le is szerelt. S mikor lehet lakodalmat tartani Zengővárkonyban? Nem akkor, ha két fiatal szereti egymást, hanem akkor, ha jó volt a gesztenyetermés és az újbor is leforrt, csak akkor lehetett elkezdeni a lakodalmat. Vagyis megkezdődik a lakodalmi előkészület, a Gesztenyeszüret.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

Rózsa, rózsa:A koreográfia címét a kezdő dalról kapta. Ez a műsor egy rövid csárdás csokrot foglal magába.

Terjedelem: kb. 6-8 perc, szerző: Töttös Sándor

Legénybúcsú:Ahhoz, hogy lakodalmat lehessen tartani a legénynek ki kellett szolgálnia katonaéveit. A legények elbúcsúztak lánypajtásaiktól, kedveseiktől, és bevonultak katonának. A koreográfia ezt a hagyományt mutatja be. A legényektől való búcsút jelzi a lányok integetése, a legények együttes tánca.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

A Bokréta:A koreográfia a regruták - bevonuló legények - bálját eleveníti fel. A lányok bokrétát tűztek azokra a legényekre, akik bevonulhattak katonának - tehát megfeleltek a vizsgálatokon. Így a bokréta a férfiasság jelképévé vált. Akit eltanácsoltak, azt a falu kiközösítette, ez férfiasságának megkérdőjelezése volt.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

Rozmaringkötő:Szintén lakodalmi készülődést mutat be a Rozmaringkötő című koreográfia. A lányok és az asszonyok a lakodalom előtt egy héttel kötötték a rozmaringot a vendégeknek, melyet aztán mindenki a mellére tűzött a lakodalom napján. A rozmaring a házastársak egymáshoz való hűségét jelképezi. A rozmaringkötés jó alkalom volt a beszélgetésre, a lakodalomról, rokonokról való pletykálásra, a menyasszony faggatására.

Terjedelem: kb. 10-12 perc, szerző: Töttös Sándor

Lakodalmas:A koreográfia a zengővárkonyi lakodalmi szokásokat dolgozza fel. A lakodalomban szokás volt az éjféli csókpénzjárás: Zengővárkonyban nem a menyasszony táncolt, hanem már az ifjú asszony. Körbehordozott a férjével együtt egy kendőt, és ebbe a kendőbe gyűjtötte be az ajándékpénzt, amiért természetesen csók járt. Az ajándékozásnál megjelentek a keresztanyák, várkonyiasan körösztanyák, amihez tudni kell, hogy Zengővárkonyban egy újszülöttnek 20-25 keresztanyja is volt. Ezeknek a keresztanyáknak a lakodalomban fő szerepük volt, hogy megajándékozzák, az ifjú párt. Ők is hozták az ajándékaikat, pl. gatyát, inget, párnát stb., és közben jól kicsúfolták egymást. Jó vaskosan odaszólogattak egymásnak. Ez emelte a hangulatot, nagyobb lett a mulatozás az igazi lagzikban és a színpadi műsorban is.

Terjedelem: kb. 25-30 perc, szerző: Töttös Sándor

A Budapest:Rövid verbunk csokor énekkel összekötve. A tánccsoport az utcai felvonulások alkalmával ennek a koreográfiának részleteit is bemutatja. Eredetileg egy budapesti szereplésre készül a koreográfia, innen a cím.

Terjedelem: kb. 7-8 perc, szerző: Töttös Sándor

Nyitó:A műsorok rövid bevezetésére készült, melynek első része a lányok táncbemutatója. Ezzel vonulnak be a színpadra, és vezetik be a konferanszié bemutató szöveget. A koreográfia második részében jönnek a legények is a színpadra, és ezután egy közös tánccal vonulnak le, hogy kezdődhessen a valódi műsor.

Terjedelem: kb. 5 perc, szerző: Töttös Sándor

Fonyó:A Fonyó a falusi emberek számára késő ősztől, kora tavaszig a szórakozást jelentette. Kihasználták a hosszú téli estéket, amíg nem kellet dolgozni a mezőn vagy a határban. Komák, komaasszonyok, barátnők jártak egymás házához kézimunkázni (kötni, hímezni, varrni, stoppolni, rokkázni stb.), tollat fosztani, kukoricát morzsolni, diót pucolni. Mindeközben jól szórakoztak és szórakoztatták egymást. Daloltak, beszélgettek, a gyerekek játszottak, a férfiak iszogattak, kártyáztak, rádiót hallgattak (amikor már volt!) a legényök bosszantották a lányokat. Itt szövődtek életre szóló barátságok, gyakran házasságok. Ez volt a szórakozás, az ismerkedés ideje!

Terjedelem: kb. 10 perc, szerző: Papp Éva

Vadkörtefa:Vadkörtefa, a kezdő és egyben címadó dal miatt. Lakodalmas játék, melyben eljátsszák a lakodalom előkészületeit. Tánc, mulatozás, a leányok karikázója búcsúztatja el a lányt, ahogy az igazi lakodalmak előtt szokás. Igazi menyasszony azonban nincs a koreográfiában, így tekinthető párválasztónak illetve tavaszi mulatósnak is.

Terjedelem: kb. 10 perc, szerző: Töttös Sándor

Disznótoros:A hagyományőrzés terén a táncműsor és népszínmű közé sorolható koreográfia. A prózai bevezetést népdalok tarkítják, és nem hiányozhat a koreográfiából a tánc, a mulatás sem. A sok helyen még mai is élő disznótor utáni vacsora elevenedik meg a színpadon, mely során több generáció beszélget szokásokról, énekel, zenél, táncol együtt.
Terjedelem: kb. 20 perc, szerző: Hosszú László és Papp Éva

Új gesztenyeszüret:A 2010-es minősítőre készült koreográfia, mely a gesztenyeszüretelés Zengővárkonyban oly jelentős hagyományát mutatja be egészen magától a szüreteléstől a szüreti mulatságig. A koreográfia prózai és táncos részeket egyaránt tartalmaz.

Terjedelem: kb. 20 perc, szerző: Szabadi Mihály, Töttös Sándor, Mohácsi István

Forás:http://www.zengovarkonyitanc.hu/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lánypajtásaiktól, megkérdőjelezése, gesztenyetermés, zengővárkonyban, gesztenyeszüret, keresztanyáknak, megajándékozzák, odaszólogattak, párválasztónak, férfiasságának, előkészületeit, táncbemutatója, hagyományőrzés, koreográfiából, koreográfiának, szórakoztatták, ajándékozásnál, körbehordozott, koreográfiában, rozmaringkötés, szüreteléstől, vizsgálatokon, beszélgetésre, eltanácsoltak, komaasszonyok, bevonulhattak, rozmaringkötő, népművészetet, zengővárkonyi, kiközösítette, népszokásokat, hagyományokat, hagyományőrző, természetesen, csókpénzjárás, bosszantották, hagyományőrző népi, eredeti zengővárkonyi, karikázót mutatják, autentikus helyi, falusi lakodalom, legény katonának, lakodalmi előkészület, koreográfia címét, kezdő dalról, rövid csárdás, legények elbúcsúztak, hagyományt mutatja, legényektől való, lányok integetése, legények együttes, regruták –, Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület, Töttös Sándor, Papp Éva, Hosszú László, Szabadi Mihály, Mohácsi István,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Ébredj  Búzaszentelés  György napra  A hét szűk esztendő  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A végzet az  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam Krisztinától  A keserű igazság  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Az idő elsodorja létezésünk  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Az embernek a társa: hiányzik.  Naplemente  Emlék  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Minden szülő a lényével nevel.  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Április 22. a Föld napja,  Gaál Viktor gondolata  Minden szülő a lényével nevel.  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Palóc Grand Canyon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Alvó cica  Esti kép  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A világnak égető szüksége van ...  A Gömb  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Emlék  Föld napja április 22  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Ma  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Pocsai Piroska - NE SIESS!  képre írva  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hagyományőrző népi, eredeti zengővárkonyi, karikázót mutatják, autentikus helyi, falusi lakodalom, legény katonának, lakodalmi előkészület, koreográfia címét, kezdő dalról, rövid csárdás, legények elbúcsúztak, hagyományt mutatja, legényektől való, lányok integetése, legények együttes, regruták &#8211, lányok bokrétát, férfiasság jelképévé, falu kiközösítette, lakodalom előtt, héttel kötötték, mellére tűzött, lakodalom napján, házastársak egymáshoz, menyasszony faggatására, zengővárkonyi lakodalmi, lakodalomban szokás, éjféli csókpénzjárás, menyasszony táncolt, ifjú asszony, férjével együtt, kendőbe gyűjtötte, ajándékozásnál megjelentek, újszülöttnek 20-25, ifjú párt, igazi lagzikban, színpadi műsorban, utcai felvonulások, koreográfiának részleteit, budapesti szereplésre, műsorok rövid, lányok táncbemutatója, konferanszié bemutató, koreográfia második, közös tánccal, valódi műsor, falusi emberek, szórakozást jelentette, hosszú téli, mezőn vagy, gyerekek játszottak, férfiak iszogattak, legényök bosszantották, ismerkedés ideje, lakodalom előkészületeit, leányok karikázója, igazi lakodalmak, hagyományőrzés terén, prózai bevezetést, 2010-es minősítőre, szüreti mulatságig, koreográfia prózai, lánypajtásaiktól, megkérdőjelezése, gesztenyetermés, zengővárkonyban, gesztenyeszüret, keresztanyáknak, megajándékozzák, odaszólogattak, párválasztónak, férfiasságának, előkészületeit, táncbemutatója, hagyományőrzés, koreográfiából, koreográfiának, szórakoztatták, ajándékozásnál, körbehordozott, koreográfiában, rozmaringkötés, szüreteléstől, vizsgálatokon, beszélgetésre, eltanácsoltak, komaasszonyok, bevonulhattak, rozmaringkötő, népművészetet, zengővárkonyi, kiközösítette, népszokásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3380
  • e Hét: 18252
  • e Hónap: 32157
  • e Év: 161864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.